“Creativiteit gaat over menselijke expressie en een diepe vorm van communicatie. Je kunt niet geven wat je niet hebt, en je kunt iemand anders alleen zover meenemen als je zelf bent geweest.”

Mijn naam is Franny Thonhauser. Ik woon en werk als kunstenaar in Almere.

Zolang ik me kan herinneren maak ik al creatieve creaties. Op de Nutsacademie werkte ik voor het eerst met klei en dat doe ik nu nog steeds. Het liefst met grove klei. De creaties houd ik ook lekker grof, zodat een duimafdruk nog te zien is.

Schilderen doe ik ook graag. Ik verwerk in mijn schilderijen ook ander materiaal, bijvoorbeeld textiel of schelpen. Je zou mijn werken kunnen typeren als tussen abstract en figuratief in.

Beeldhouwen doe ik sinds 1999. Ik werk met alle soorten steen, de zachte soorten zoals mergel en speksteen, en de hardere soorten zoals (Portugees) marmer en Iers hardsteen. Het mooie van steen is dat er na het polijsten een heel ander beeld ontstaat. De hardheid van de steen wordt dan ineens aaibaar, warm en zacht. Zo kan je van zo’n koud materiaal toch iets heel warms maken.

Werken met houtklei en papier-maché is een soort ritueel, waarbij je al vieze handen krijgend scheppend en worstelend bezig bent. Zoekend naar een bepaalde houding of uitstraling die de mens nu eenmaal heeft.

Diverse beelden beschilder ik, omdat kleur in mijn leven hoort.

Met hout heb ik ook gewerkt, en eigenlijk zie ik in elk materiaal wel wat. Maar mijn passie ligt toch wel bij steen.

Inspiratiebronnen

Ik reis veel en zie dan zoveel verschillende mensen, dat vormt de grootste inspiratiebron voor mijn werk. Ik ben altijd op zoek naar een bepaalde houding of uitstraling die de mens nu eenmaal heeft, meestal een gesloten of bange houding. Of twee figuren in elkaar als een omarming, of in een ineengedoken, peinzende houding.

De laatste jaren ben ik ook enorm geboeid door alle verschillende culturen in ons land. De houding en uitstraling van de exotische mens is heel anders, veel opener. Die inspiratiebron gebruik ik om mijn beelden juist een open maar toch bange uitstraling te geven. Bijvoorbeeld door een steen in een heel zachte tint te gebruiken.

Het beeld dat tijdens het ‘hakken’ en bewerken ontstaat, verrast mij toch elke keer weer!

Opleiding

Academie voor Beeldende Kunsten, Utrecht
NUTS Academie, Amsterdam
Diverse keramiekopleidingen
Kunstweb
Beeldhouwgroep Flevoland
Opleiding Creatieve Therapie, Civas